wklejam jeszcze raz, bo coś mi po prostu wywala błędy notorycznie: Co do świeżych owoców nigdy nie miałem powodów ich demonizować, z wyjątkiem osób, które cierpią na pewne typów schorzeń przewlekłych jak SIBO czy choroby wątroby. Fruktoza pogarsza wtedy objawy i przyczynia się do ogólnego pogorszenia zdrowia. Świeże owoce to tak naprawdę w [...]
1. gainer tylko po treningu, "każdy nie ma czasu". Wystarczy odrobina chęci, i zrobienie samemu domowego gainera, szejka i wyjdzie dużo lepiej 2. wpisuj produkty przed obróbką termiczną, na czym smażysz ? 3. monotonie 4. Jak warzywa ? 5. Jak zamierzasz urozmaicać
Białko trzymaj 140-160max starczy Ci, tłuszcze ok węgle wydaje się też. Dobrze by było, gdybyś wstawił zdjęcie do wglądu. Posiłki: 1.Ok (zmniejszyłabym ilość mleka do minimum) 2. Mleka za dużo, ogólnie za dużo nabiału, zostaw w jednej porcji (np. twaróg) 3 i 4. wymieniaj kurę na tłuste ryby, mięsa. Rozumiem, że ważysz wszystko przed obróbką [...]
Co do wyrobienia masy to raczej Ci się nie uda... to znaczy uda Ci się ale do pewnego stopnia i to niewielkiego. Kalistenika z obciążeniem potrafi dać fajne efekty, ale same pompki i brzuszki... długo nie pociągniesz:) Mówisz że masz wadę kręgosłupa, walcz wzmacniaj gorset mięśniowy, znajdź dobrego ortopedę,neurologa,fizjoterapeute... Ja też [...]
Tak jak Anubis napisał - wpisuj przed obróbką termiczną produkty do dziennika żywieniowego. Białko można podciągnąć do tych 130g aby było coś na tym talerzu. Płatki kukurydziane z mlekiem to bardzo ubogi odżywczo posiłek. Zresztą tego typu płatki do eliminacji, szynki sklepowe przepełnione konserwantami tak samo. W diecie występują głębokie [...]
Skoro zapotrzebowanie jest 2900, to dlaczego zaczynasz z 3600? Zbyt duża nadwyżka na pierwszy cios. Wejdz na początek na 3200 i obserwuj. Wrzucaj w miskę posiłki zbilansowane, czyli porcja białka, węgl i tłuszczu w każdym. Tutaj ściąga z czego możesz korzystać : http://www.sfd.pl/W%C4%98GLOWODANY%2C_jakie_wybiera%C4%87_-t1135388.html [...]
jest taka sprawa że w jedych tabelach to był udziec po upieczeniu a w drugich surowy, zawsze wybieraj w tabelach kalorycznych produkty przed obróbką termiczną.Np piers kurczaka 100g surowa ma ok 20g biała, po upieczeniu ma juz ok 60g ale nadal ma 22g białka bo starciła 40 gbezkalorycznej wody. Kolejna sprawa ryż woreczek ma 100g ok 70g węgli po [...]
kombinator %-) Odwiedz kuchnie SFD jest tam wiele fajnych blogów z fajnymi przepisami (w tym mój %-) ) A tak na serio, to twaróg może być na kolację, ale nie musi, to kwestia tego co Ci "wejdzie " w bilans ;-) Owsiane możęsz wymieniać z jaglanymi płatkami np ;) Ważysz zawsze wszystko przed obróbką termiczną :-)
"Nic się nie zmienia, ajeśli tak, to są wartości pomijalne, dla których nie warto ryzykować jedzeniem surowej kury i nieugotowanego ryżu." nie do końca się zgodzę, że są to wartości pomijalne. owszem nikt sobie tym głowy nie zawraca i wszystko liczymy przed obróbką termiczną, jednak mieszkając w UK, nie wiem dlaczego, ale oni bardzo, ale to bardzo [...]
Praktycznie nic nie zmieniłeś. Zaglądałeś w ogóle do w/w linków? Należy wpisywać surowe produkty przed obróbką termiczną - nie ,,smażona pierś z kurczaka'' bo nie masz pojęcia co autor miał na myśli. Orzechy ziemne do wyeliminowania (wysoko przetworzony produkt), wafle ryżowe zbędne. Generalnie przedstawiony przez Ciebie schemat jest strasznie [...]
Zamiast miodów, dżemów i rodzynek wrzuciłabym porządną porcję płatków owsianych / jaglanych . gryczanych do tego jakiś świeży owoc, by było bardziej sycące i odżywcze zarazem. Na kolację wrzuć wiecej węgli - niekoniecznie w postaci wafli ryżowych (owszem raz na jakiś czas można, nie są złe) ale np. ryż na słodko, albo z mięsem. Gotowane udko z [...]
Dlaczego nabiał nie jest pełnowartościowym źródłem białka? Zjadasz 250g ryżu na raz? Pamiętaj że wszystko ważymy przed obróbką termiczną Posiłki kiepskiej jakości, np. ryż z jabłkiem do wymiany (brak źródła białka) To samo takie produkty jak pieczywo białe Co do kalorii to trzymaj te 2500kcal i obserwuj co się dzieje Zmieniony przez - OzzyMG w [...]
Na przyszłość, nie musisz że swojej wypowiedzi robić wypracowania jak na maturę. Wystarczyło wszystko zawrzeć w jednym zadaniu i nie musiało to dotyczyć konkretnie ziemniaków, a ogólnie produktów spożywczych. "Czy produkty można przygotować w większej ilości na kilka dni?" Oczywiście, że można robić w ten sposób. Dotyczy to każdego produktu. [...]
[...] doucz sie zatem bo to dosc podstawowe zagadnienia. ii to indeks insulinowy, lg to ladunek glikemiczny. poczytaj sobie i sam wyciagnij wnioski. a co do ig to np wystarczy ze obrobka termiczna danego pokarmu potrwa np minute dluzej i juz ig tego pokarmu sie zmienia, tak wiec cochiazby z tego wzgledu jest nic nie warte, ale to tylko jeden przyklad [...]
Ja nie rozumiem dlaczego bagatelizujesz IG w diecie, troche Cie emocje poniosly w wypowiedzi. Obróbka termiczna jest bardzo wazna w tym i fajnie, ze jak ryz ugotujesz na poltrwardo i schlodzisz woda to zmniejszasz IG, a ze twierdzisz, ze jest to malo miarodajne, to przyjmij do wiadomosci, ze dla osoby, ktora na krzywej cukrowej po 2h ma wynik [...]
Natalka, prosimy o zrzut z diety bo tzw racjonalne, zdrowe itd, nic nie mowi, aczesto jest zupelnie odwrotnie. Wrzuc w tabele zwazone (przed obrobka termiczna) Jezeli masz tendencje do odkladania tkanki tluszczowej na dole to niestety jest to uciazliwa redukcja i trzeba miec sporo zaparcia. Nie da sie zobaczyc rezultatow w 2 tygodnie chocby nie [...]